Goto main content

Meer kansen voor kinderen met een handicap in Kinshasa

Integratie
Democratische Republiek Congo

“En… actie!” André Saint-Pierre, een Canadese regisseur, draait de laatste beelden voor een feuilleton die in twee afleveringen zal te zien zijn op de Congolese televisie. De bedoeling is het grote publiek te sensibiliseren rond de delicate vraag of kinderen met een handicap al dan niet een plekje op de schoolbanken verdienen.

Kinderen op de schoolbanken in Kinshasa.

“En… actie!” André Saint-Pierre, een Canadese regisseur, draait de laatste beelden voor een soap die in twee afleveringen zal te zien zijn op de Congolese televisie. De bedoeling is het grote publiek te sensibiliseren rond de delicate vraag of kinderen met een handicap al dan niet een plekje op de schoolbanken verdienen.

Al drie jaar probeert onze organisatie om onderwijs voor kinderen met een handicap in Kinshasa te promoten en te verbeteren. “We zijn begonnen met het centrum Kikesa, waar mensen met een handicap een professionele vorming kunnen krijgen, en met Bon Départ, een centrum voor kleuters en lagere schoolkinderen, met of zonder handicap.”, zegt Alain Kikeni, verantwoordelijke voor het project.

De toegankelijkheid van de gebouwen is verbeterd en de leerkrachten krijgen vormingen om hun lessen aan te passen in functie van de specifieke noden van de kinderen in de klas.

Alain: “Sinds het begin van dit jaar werken we samen met twaalf openbare lagere scholen in Kinshasa. Daar werd de infrastructuur verbeterd en hebben de leerkrachten een bijscholing gekregen. Ook werden de leerlingen aangespoord om hun klasgenoten met een handicap welkom te heten. Vandaag zijn kinderen met een handicap er uitstekend geïntegreerd.”

We werken ook samen met onze ploeg die zich bezighoudt met gemeenschapsgerichte revalidatie, want zij kunnen de kinderen die ze tijdens hun werk ontmoeten, aansporen om naar een school te gaan waar er inclusief onderwijs is.

Handicap International werkt ook samen met het ministerie van Onderwijs zodat de politiek van inclusie op grotere schaal kan worden toegepast en de overheid een concreet antwoord kan bieden op de grote noodzaak om kinderen met een handicap naar school te sturen.
 

Meer over dit onderwerp

In de voetsporen van Channa… 12 jaar later
© P.J Hay, S. Rae , L. Cartier / HI
Integratie Revalidatie

In de voetsporen van Channa… 12 jaar later

Channa werd geboren met één been. Al twaalf jaar krijgt ze begeleiding van Handicap International in Cambodja. Ze kreeg een prothese en ontvangt regelmatig revalidatiezorg.

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom
© E. N’Sapu / HI
Noodhulp Revalidatie

De realiteit van een 18-Jarige in Noord-Kivu: leven met de gevolgen van een bom

Net als veel andere mensen in Noord-Kivu is Espoir slachtoffer van het conflict in de Democratische Republiek Congo. Na een bomaanval verloor hij zijn been en moest hij zijn stad ontvluchten. Dankzij zijn nieuwe prothese kan hij nu opnieuw dromen en werken aan zijn toekomst.

Stimulatietherapie voor ondervoedde kinderen in Oost-Congo
© E. N’Sapu / HI
Noodhulp Revalidatie

Stimulatietherapie voor ondervoedde kinderen in Oost-Congo

Het eeuwigdurende conflict in Oost-Congo heeft ook een impact op de ontwikkeling van kinderen in de regio. Via de nodige opvolging krijgen kinderen als Inaya een behoorlijk steuntje in de rug van Handicap International.