Goto main content

Mijnen en clustermunitie

Handicap International helpt al sinds haar oprichting slachtoffers van landmijnen. Onze lobbyisten strijden ook al jaren tegen de productie en het gebruik van dat soort wapens.

In 1995 verenigde Handicap International zich met vijf andere organisaties voor de Internationale Campagne tegen Landmijnen (ICBL – International Campaign to Ban Landmines). De campagne kreeg heel snel aanhang en riep op tot een volledig verbod op landmijnen. Die oproep leidde in 1997 uiteindelijk tot de ondertekening van het Verdrag van Ottawa. Datzelfde jaar ontving de ICBL de Nobelprijs voor de Vrede. In 2005 begon het aantal nieuwe slachtoffers van mijnen te dalen. Daarom besloten Handicap International en haar partners van de Coalitie tegen Clustermunitie (CMC - Cluster Munitions Coalition) ten strijde te trekken tegen clustermunitie. In een rapport bracht onze organisatie aan het licht dat 98% van de slachtoffers van clustermunitie gewone burgers zijn. Op 3 december 2009 werd onze aanklacht gehoord en kwam het Verdrag van Oslo tegen het gebruik van clustermunitie tot stand.

Handicap International helpt de slachtoffers van mijnen, clustermunitie en andere wapens, sensibiliseert de bevolking over de risico's en doet aan ontmijning. Daarnaast blijft onze policy unit bij overheden lobbyen om mijnen en clustermunitie te verbieden en slachtoffers de nodige zorg te verlenen.

Meer over dit onderwerp

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan
© M. Degue Mohassingar / HI
Noodhulp Preventie

7 dingen die je moet weten over het conflict in Soedan

Op 15 april 2023 brak in Soedan een gewapend conflict uit. Sinds mei 2023 werkt Handicap International in Oost-Tsjaad om Soedanese vluchtelingen, die op de vlucht zijn voor het geweld, te ondersteunen en op te vangen.

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme
© V. Teppalath / HI
Gezondheid Integratie

Handicap International begeleidt in Laos het schooltraject van 200 kinderen met autisme

Handicap International zet zich in voor de inclusie van kinderen met een ontwikkelingsstoornis, waaronder autisme, in de provincies Champasak en Houaphan.

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders
© A. Faye / HI
Mijnen en andere wapens

Ik wil dat mijn kleinkinderen opgroeien in het land van mijn voorouders

In 1992 moest Mansata het dorp Bissine in Senegal ontvluchten door gewapend geweld. Dertig jaar later woont ze er opnieuw veilig met haar kinderen en kleinkinderen.