Urgentieteams naar Nepal
Een urgentieteam van Handicap International is deze maandag geland in Nepal, onder wie Belgische kinesiste Bérangère Gohy. Het urgentieteam zal het lokale team van Handicap International versterken, dat al sinds zaterdag met een vijftigtal mensen gewonden verzorgt.
Een urgentieteam van Handicap International is deze maandag geland in Nepal, onder wie Belgische kinesiste Bérangère Gohy. Het urgentieteam zal het lokale team van Handicap International versterken, dat al sinds zaterdag met een vijftigtal mensen gewonden verzorgt.
Handicap International was op het moment van de aardbeving in Nepal aanwezig met een lokaal team van een vijftigtal personen, dat projecten leidt rond fysieke revalidatie en risicobeheer van natuurrampen. Zij hadden alle competenties in huis om in de eerste uren na de aardbeving gewonden op te vangen in de twee grootste ziekenhuizen van Kathmandu. Ze deelden ook rolstoelen uit om gewonden te vervoeren naar de ziekenhuizen.
Om het lokale team van een vijftigtal personen te versterken, zijn urgentiespecialisten ter plaatse gestuurd. Op maandag 27 april zijn de eerste drie specialisten geland, onder wie de Belgische Bérangère Gohy. Woensdag vertrekt er nog een urgentieteam naar de de plaats van de ramp.
Eerste prioriteit: gewonden verzorgen
Het is in de twee grootste ziekenhuizen van de hoofdstad dat een eerste luik van onze noodhulpacties zich concentreert. Onze teams verzorgen er gewonden en delen medisch materiaal uit (o.a. rolstoelen, krukken, looprekken en spalken). Bij een aardbeving veroorzaken instortende gebouwen immers veelal letsels aan de wervelkolom, hersenletsels en zware meervoudige breuken. Als die niet meteen worden verzorgd, kunnen de gevolgen levenslang zijn en kunnen er permanente handicaps ontstaan. Voor Handicap International is de verzorging van de gewonden dus een absolute prioriteit.
Medische, psychologische en materiële steun
Naast de medische verzorging van gewonden, starten de teams van Handicap International ook steunpunten op of zogenaamde DVFP’s (Disability and Vulnerability Focal Point). Dat zijn plaatsen waar de meest kwetsbare slachtoffers terecht kunnen, zoals mensen met een handicap, oudere of zieke mensen en zwangere vrouwen. Ze krijgen er medische begeleiding, psychologische steun en worden begeleid naar de juiste hulp. Er zijn zowel vaste DVFP’s in de ziekenhuizen als mobiele DVFP’s. Die laatste zullen circuleren in de zones waar de dakloze slachtoffers zich momenteel hebben gegroepeerd.
Daarnaast vliegt Handicap International ook materiaal over om daklozen uit de nood te helpen, zoals dekens, tenten, materiaal om te koken.
Noden evalueren in afgelegen gebieden
Verder is een revalidatiespecialist samen met de ngo Medical Corps International vertrokken naar Gorkha, het gebied dat op het epicentrum van de aardbeving lag en het meest is getroffen. Samen gaan ze de noden evalueren om een mogelijke interventie te kunnen plannen. Een andere expat is op weg naar Pokhara, ten westen van Kathmandu, om te onderzoeken wat daar de dringendste noden zijn.
Deze acties worden voorbereid in samenwerking met de regering, die de internationale hulp met open armen ontvangt. Dankzij onze jarenlange aanwezigheid ter plaatse heeft Handicap International een uitstekend netwerk van lokale partners, wat de efficiënte van onze actie ten goede komt.
De evaluaties die momenteel aan de gang zijn, zullen ons een nog beter zicht geven op de noden en staan ons toe gepast reageren op deze enorme crisis die Nepal heeft getroffen.