Meer dan 900.000 mensen - voornamelijk vrouwen en kinderen - zijn sinds december ontheemd door het escalerende geweld in Idlib, in het noordwesten van Syrië. Gezinnen zijn gestrand in overvolle kampen aan de grens met Turkije. Explosieve wapens worden intens en herhaald gebruikt in bevolkte gebieden. De publieke infrastructuur is aangevallen, met inbegrip van kampen voor binnenlandse ontheemden, scholen, gezondheidscentra en ziekenhuizen. Volgens de VN zitten 3 miljoen mensen in de val door gevechten en bombardementen.
"België moet zijn verantwoordelijkheid nemen"
Handicap International werkt samen met Staten, waaronder België, om hen ervan te overtuigen dat ze een krachtige politieke verklaring moeten steunen die een einde maakt aan het gebruik van explosieve wapens in dichtbevolkte gebieden, alsook een verklaring die de slachtoffers van dergelijke wapens steun zal bieden. Volgens Alma Taslidžan Al-Osta, advocacyverantwoordelijke voor ontwapening en de bescherming van burgers bij Handicap International in België, moeten "de Staten hun verantwoordelijkheid nemen". Sinds afgelopen oktober werken Oostenrijk en België aan een diplomatiek proces dat zal uitmonden in een conferentie in mei in Dublin.
"België is te terughoudend om een politieke verklaring aan te nemen die gewijd is aan de bescherming van de burgers. Een aantal Staten blijven praten over het belang van een evenwicht tussen militaire noodzaak en humanitaire verplichtingen. Maar hoe kunnen we over een evenwicht praten als er uit gegevens blijkt dat 90% van de mensen die slachtoffer worden door bombardementen in bevolkte gebieden, burgers zijn", zegt Alma Taslidžan Al-Osta.
Ze maakt zich zorgen: "We praten momenteel met verschillende Belgische parlementariërs om hun steun te krijgen en we vragen hen om deze kwestie in de komende maanden op de politieke agenda te zetten. België heeft in het verleden het voortouw genomen in andere humanitaire ontwapeningsprocessen en we roepen de regering op om opnieuw krachtig op te treden. We moeten nu in actie komen, want de mensen in conflictgebieden, zoals in Syrië, lijden op dit ogenblik."
Belgen kunnen de Belgische parlementariërs mobiliseren
Handicap International vraagt ook de steun van de burgers om parlementsleden uit zeven landen (België, Canada, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg, Zwitserland, Verenigd Koninkrijk) te mobiliseren en ervoor te zorgen dat de regeringen zich inzetten voor de zaak: de burgers kunnen parlementsleden aanschrijven op de website van de organisatie en hen oproepen om de verklaring tegen het gebruik van explosieve wapens in bevolkte gebieden te steunen.
De volgende onderhandelingsronde zal gedurende 4 dagen in Genève plaatsvinden van 23 t.e.m. 27 maart. Het zal de laatste ronde zijn voor de adoptieconferentie in Dublin op 26 mei.