Goto main content

Mijnen en clustermunitie

Handicap International helpt al sinds haar oprichting slachtoffers van landmijnen. Onze lobbyisten strijden ook al jaren tegen de productie en het gebruik van dat soort wapens.

In 1995 verenigde Handicap International zich met vijf andere organisaties voor de Internationale Campagne tegen Landmijnen (ICBL – International Campaign to Ban Landmines). De campagne kreeg heel snel aanhang en riep op tot een volledig verbod op landmijnen. Die oproep leidde in 1997 uiteindelijk tot de ondertekening van het Verdrag van Ottawa. Datzelfde jaar ontving de ICBL de Nobelprijs voor de Vrede. In 2005 begon het aantal nieuwe slachtoffers van mijnen te dalen. Daarom besloten Handicap International en haar partners van de Coalitie tegen Clustermunitie (CMC - Cluster Munitions Coalition) ten strijde te trekken tegen clustermunitie. In een rapport bracht onze organisatie aan het licht dat 98% van de slachtoffers van clustermunitie gewone burgers zijn. Op 3 december 2009 werd onze aanklacht gehoord en kwam het Verdrag van Oslo tegen het gebruik van clustermunitie tot stand.

Handicap International helpt de slachtoffers van mijnen, clustermunitie en andere wapens, sensibiliseert de bevolking over de risico's en doet aan ontmijning. Daarnaast blijft onze policy unit bij overheden lobbyen om mijnen en clustermunitie te verbieden en slachtoffers de nodige zorg te verlenen.

Meer over dit onderwerp

Werknemer Handicap International en taxichauffeur vastgehouden in Venezuela
© HI
Mensenrechten

Werknemer Handicap International en taxichauffeur vastgehouden in Venezuela

Al vijf maanden worden Alberto Trentini en Rafael Ubiel Hernandez Machado vastgehouden door de Venezolaanse autoriteiten. Handicap International roept op tot hun vrijlating.

Sandra Kim en Axelle Red zetten zich in voor bescherming van burgers in conflictgebieden Mijnen en andere wapens

Sandra Kim en Axelle Red zetten zich in voor bescherming van burgers in conflictgebieden

Naar aanleiding van het toenemende gebruik van explosieve wapens in conflictgebieden, lanceert Handicap International een krachtige oproep met haar petitie stopbombing.be. De oproep krijgt weerklank dankzij de steun van geëngageerde stemmen zoals Axelle Red en Sandra Kim. Hun boodschap is duidelijk: bescherm burgers en stop het gebruik van wapens die nog jarenlang slachtoffers maken na het einde van een conflict.

Zware aardbeving in Myanmar: Handicap International evalueert de situatie
© Sai Aung MAIN / AFP
Noodhulp

Zware aardbeving in Myanmar: Handicap International evalueert de situatie

Op 28 maart werd Myanmar getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter, zo meldt het Amerikaanse Geologisch Instituut. Handicap International, actief in het land, onderzoekt de omvang van de schade en bereidt zich voor op een mogelijke noodhulpactie.