Goto main content

Vrouwen met een beperking hebben minder toegang tot revalidatiezorg

Gezondheid Integratie Preventie Revalidatie

Brussel, woensdag 2 maart 2022 - Uit een nieuwe studie "Revalidatie vanuit een genderperspectief", gepubliceerd door Handicap International en het Consortium Relab-HS [1], blijkt dat vrouwen met een beperking minder toegang hebben tot revalidatiezorg. De studie laat zien hoe gender de toegang, het gebruik en de resultaten van revalidatiezorg beïnvloedt. De studie geeft ook concrete voorbeelden van hoe de toegang kan worden verbeterd.

NEEM CONTACT OP MET

Duarte DE MUNTER

+32 (0) 478 95 47 07
[email protected]

Wereldwijd hebben 2,4 miljard mensen behoefte aan revalidatiediensten. Meer dan 50%  van deze mensen woont in lage- en middeninkomenslanden, waar ze niet de revalidatiediensten ontvangen die ze nodig hebben.    Revalidatie en ondersteunende technologie blijven te vaak ontoegankelijk of onbetaalbaar voor veel mensen in nood.
 
Volgens een nieuwe studie van Handicap International bepaalt gender de toegang, het gebruik en de resultaten van revalidatiediensten. Vrouwen en meisjes worden geconfronteerd met barrières die bepaald worden door hun lagere sociaal-economische status, gebrek aan verzekering, bezorgdheid over veiligheid, sociale normen, familieverplichtingen, een tekort aan vrouwelijk medisch personeel, en diensten of apparatuur die niet aangepast zijn aan uiteenlopende behoeften en vereisten. Handicaps, etniciteit, ras, sociaaleconomische status en lagere opleidingsniveaus kunnen de deelname en het herstel gedurende het hele revalidatietraject verder beïnvloeden en ook verergeren.
 
Graziella Lippolis, Technisch adviseur voor Handicap International in Jordanië, merkt op: "In sommige situaties hebben meisjes en vrouwen soms toestemming nodig van de vader, echtgenoot of in sommige gevallen de oudste zoon om revalidatiezorg te verkrijgen. Aangezien sommige vrouwen niet weg mogen van hun kinderen, of hun familieverplichtingen, verkorten zij vaak de duur van de zorg. Dit heeft gevolgen voor hun revalidatie en gezondheid."
 
Wat vraagt Handicap International?

  • Deelname van vrouwen en meisjes met en zonder beperking gedurende alle fasen van de revalidatie om ervoor te zorgen dat er met hun specifieke behoeften rekening wordt gehouden.
  • Opgeleid personeel dat rekening houdt met de behoeften van de verschillende doelgroepen.
  • Nadenken over de modaliteiten van de dienstverlening en zo dicht mogelijk bij de gemeenschappen komen.
  • Mobiele fysiotherapeuten, die aan huis revalidatiezorg verlenen.
  • Gebruik van telerevalidatie.

Belangrijke beleidsontwikkelingen zijn aan de gang om een genderperspectief te integreren in het Nationaal actieplan ter bestrijding van alle vormen van gendergerelateerd geweld (2021-2025). Voor Valentina Pomatto, Inclusive Development Advocacy Manager voor Handicap International in België, is deze studie noodzakelijk “om een beter inzicht te krijgen in de behoeften van vrouwen en meisjes met een beperking en hen kwalitatieve revalidatiediensten te kunnen verlenen, in het bijzonder aan slachtoffers van gendergebaseerd en seksueel geweld tijdens conflicten.”
 

[1] Het Consortium Relab-HS is een door USAID gefinancierd mondiaal project dat de ontwikkeling van gezondheidsstelsels wil ondersteunen en inspelen op de groeiende behoefte aan revalidatiediensten binnen bevolkingsgroepen wereldwijd.  
Gepubliceerd op: 5 april 2022