Zware aardbeving in Myanmar: Handicap International evalueert de situatie
Op 28 maart werd Myanmar getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter, zo meldt het Amerikaanse Geologisch Instituut. Handicap International, actief in het land, onderzoekt de omvang van de schade en bereidt zich voor op een mogelijke noodhulpactie.

Een overlevende van de aardbeving wordt gedragen naar een ziekenhuis in Naypyidaw, 28 maart 2025. | © Sai Aung MAIN / AFP
Een krachtige beving met grote impact
Vrijdagmiddag 28 maart, rond 12u50 lokale tijd (7u20 in België), werd het centrale deel van Myanmar opgeschrikt door een zware aardbeving. De schokken waren tot in Laos, Thailand en China voelbaar. Het epicentrum lag dicht bij de stad Sagaing, in het midden van het land.
Over het aantal slachtoffers is nog weinig bekend, maar ziekenhuizen stromen vol met gewonden.
Volgens lokale media zijn verschillende bruggen en gebouwen ingestort, en is een deel van de snelweg tussen Yangon en Mandalay beschadigd, waardoor verschillende wegen moesten worden afgesloten.
De autoriteiten hebben in zes regio’s de noodtoestand uitgeroepen. De militaire junta heeft internationale hulp gevraagd.
"Ik heb nog nooit zo’n lange aardbeving meegemaakt"
Kyaw Zaw Naing, die de operaties van Handicap International in Myanmar coördineert, was net terug van zijn lunchpauze toen hij de beving voelde.
"Ik liep net mijn kantoor binnen toen de muren en tafels hevig begonnen te schudden. Het duurde lang, veel langer dan bij eerdere aardbevingen die ik heb meegemaakt. Samen met mijn collega’s ben ik naar buiten gegaan, waar de grond nog steeds trilde.
Ik probeerde mijn familie te bellen, maar de telefoonlijnen lagen plat. Gelukkig weet ik nu dat ze ongedeerd zijn. Hier in Yangon zitten we op een behoorlijke afstand van het epicentrum, maar ik vrees dat de schade in de zwaarst getroffen gebieden enorm is. Ik maak me zorgen om de gezinnen en kinderen daar. Sommige bruggen zijn ingestort en er is angst voor mogelijke overstromingen. De situatie is nog onduidelijk, maar we doen er alles aan om de noden in kaart te brengen.”
Handicap International evalueert de schade en bereidt hulpverlening voor
Handicap International werkt sinds 2008 in Myanmar en is actief in de hele regio. De teams, getraind in noodhulp, volgen de situatie op de voet en brengen in kaart wat de zwaarst getroffen gemeenschappen nodig hebben.
Voorlopig zijn alle medewerkers van Handicap International en hun familieleden veilig.
"Bij een ramp als deze verwachten we veel gewonden, variërend van snijwonden en botbreuken tot hersenletsel en amputaties. Het is cruciaal om snel te handelen en medische hulp te bieden.
Handicap International ondersteunt ziekenhuizen die overstelpt worden met slachtoffers. We werken samen met medische noodteams om mensen zo goed mogelijk te behandelen. Onze prioriteit is om snel revalidatiezorg te bieden en blijvende handicaps te voorkomen.
We bieden ook praktische ondersteuning, zoals het verstrekken van rolstoelen en krukken. Extra aandacht gaat naar de meest kwetsbare groepen, zoals mensen met een beperking, die mogelijk niet konden vluchten en nu vastzitten zonder hulp." — Pauline Falipou, specialist noodrevalidatie bij Handicap International.
Voorzorgsmaatregelen in buurlanden
Omdat de beving ook in Thailand voelbaar was, heeft het kantoor van Handicap International in dat land tijdelijk de deuren gesloten uit voorzorg voor mogelijke naschokken. De teams daar staan in nauw contact met hun collega’s in Myanmar om ondersteuning te bieden waar nodig.
Myanmar ligt in een aardbevingsgevoelige zone
Myanmar wordt regelmatig getroffen door aardbevingen. De Sagaing-breuklijn, die het land van noord naar zuid doorkruist, is een van de meest actieve seismische zones in de regio. Tussen 1930 en 1956 werden hier zes aardbevingen geregistreerd met een kracht van 7 of hoger.
In 2016 werd de historische stad Bagan getroffen door een beving van 6,8, waarbij drie mensen omkwamen en verschillende tempelmuren instortten.
In november 2012 kostte een aardbeving van dezelfde kracht het leven aan 26 mensen en raakten honderden anderen gewond.