Goto main content

Ivoorkust: "Alsof ik in een spookstad was aanbeland"

Pauline Lizion voegde zich in oktober 2011 bij de teams van Handicap International in Toulepleu (Ivoorkust). Die regio is in het bijzonder getroffen door het conflict dat na de presidentsverkiezingen ontstond. "De meeste huizen werden verwoest en geplunderd, vaak afgebrand. Ik had de indruk dat ik in een spookstad was aanbeland", vertelt ze. Tijdens haar vijf maanden durende missie, leidde Pauline een project voor de verdeling van hulpkits, om de inwoners van Toulepleu geleidelijk toe te laten naar hun dorpen terug te keren.

foto verdeling hulpkits

Pauline Lizion voegde zich in oktober 2011 bij de teams van Handicap International in Toulepleu (Ivoorkust). Die regio is in het bijzonder getroffen door het conflict dat na de presidentsverkiezingen ontstond. "De meeste huizen werden verwoest en geplunderd, vaak afgebrand."

"Ik had de indruk dat ik in een spookstad was aanbeland", vertelt ze. Tijdens haar vijf maanden durende missie, leidde Pauline een project voor de verdeling van hulpkits, om de inwoners van Toulepleu geleidelijk toe te laten naar hun dorpen terug te keren.

“De omvang van de schade heeft me echt geraakt. Een van de eerste beelden die ik me weer voor de geest haal, is dat van het huis van een slachtoffer dat we hebben geholpen. Het huis was compleet afgebrand, het dak tot as herleid en de muren nog steeds gemarkeerd door brandresten. De vrouw vertelde ons hoe haar echtgenoot werd vermoord, voor haar ogen verbrand, samen met de kleertjes van hun kind. Het geweld heeft een extreem niveau bereikt en is moeilijk te vatten.” Momenteel woont de vrouw samen met de tweede vrouw van haar echtgenoot. Handicap International heeft beide weer op weg geholpen.

Alles verloren

“Veel Ivorianen, zoals deze vrouw, hebben tijdens de conflicten alles verloren. We steunen hen zodat ze naar hun dorpen kunnen terugkeren en hun leven weer kunnen heropbouwen. Handicap International verdeelt 2000 hulpkits en dat moet evenveel families toelaten hun huizen te herstellen, het nodige kookgerief teverzamelen en hen in staat stellen zich te wassen.” De organisatie heeft daarnaast ook 1500 aanvullende kits uitgedeeld aan mensen met specifieke behoeften (personen met een beperkte mobiliteit, zwangere vrouwen, ouderen …) met als doel het dagelijks comfort te verbeteren. Deze aanvullende kits bevatten jerrycans, wikkels, matrassen, muggennetten en matten.

Tot slot heeft elk van de 31 dorpen waarin Handicap International aanwezig is, werktuigen gekregen (kruiwagens, schoppen, zagen ...). “In Toulepleu voelen we dat de sfeer positief is. Iedereen zet zich vastberaden in voor de heropbouw van de regio. Geleidelijk aan zien we dat de mensen terugkeren en dat ze hun leven weer oppikken.”
 

Meer over dit onderwerp

Besparingen in ontwikkelingssamenwerking? Geen goed idee.

Besparingen in ontwikkelingssamenwerking? Geen goed idee.

Samen met een groot aantal actoren uit de ontwikkelingssamenwerking roept Handicap International de Belgische regering op om niet te snoeien in de budgetten die onze internationale solidariteit moeten waarborgen. Want investeren in mondiale solidariteit betekent ook investeren in een stabielere wereld.

Nieuw prothesecentrum in Jemen
© HI
Revalidatie

Nieuw prothesecentrum in Jemen

Handicap International opent een nieuw centrum voor prothesen en orthesen in Hodeïda. Het zal voorzien in de revalidatiebehoeften van patiënten uit de hele regio.

Goma: de rust keert terug, de nood blijft groot
© S. Arrivé / HI
Gezondheid Noodhulp Revalidatie

Goma: de rust keert terug, de nood blijft groot

De gevechten zijn gaan liggen in het Oost-Congolese Goma. Het teken voor Handicap International om haar activiteiten te hervatten.