Rondslingerende explosieven vormen gevaar voor terugkerende Syrische vluchtelingen
Na de val van het Assad-regime besluiten heel wat Syrische vluchtelingen terug te keren. Handicap International voert een campagne om ongevallen met niet-ontplofte explosieven te voorkomen.
![Teams van Handicap International organiseren een bewustmakingssessie voor terugkerende vluchtelingen aan de Turks-Syrische grens. HI-teams laten twee mannen een poster zien met verschillende voorbeelden van niet-ontploft oorlogsmateriaal dat in Syrië is gevonden.](/sn_uploads/federation/news/WhatsApp-Image-2025-01-02-at-12.22.08-1--1-.jpg?maxw=1110)
Teams van Handicap International organiseren een bewustmakingssessie voor terugkerende vluchtelingen aan de Turks-Syrische grens. | © HI
Na 13 jaar oorlog en de val van het Assad-regime heerst er een relatieve rust in Syrië. Veel mensen die het geweld en de bombardementen waren ontvlucht, besluiten terug naar huis te keren. Maar daar schuilt een nieuw gevaar: niet-ontplofte explosieven. Twee teams van Handicap International geven bewustmakingssesies aan de grensposten Bab Al Hawa en Al Salameh tussen Turkije en Syrië om ongevallen te vermijden.
De verspreiding van niet-ontplofte explosieven is enorm in Syrië: sommige bommen kunnen ontploffen bij het minste contact. En dat kan overal gebeuren: tijdens een doorreis in met explosieven verontreinigde gebieden, bij het betreden van verwoeste huizen of tuinen, of bij het vastnemen van voorwerpen. Vooral kinderen lopen een hoog risico om dat zij sneller onbekende voorwerpen vastnemen om mee te spelen.
"De belangrijkste boodschappen die we geven aan terugkerende vluchtelingen zijn gericht op de mogelijk ernstige gevolgen van incidenten met explosieven, zoals overlijden, verwondingen die tot handicaps leiden en psychologische trauma's. Maar ook hoe ze gevaarlijke gebieden en objecten kunnen herkennen, wat te doen als ze verdachte objecten vinden en welke procedures ze moeten volgen voor het melden van gevonden explosieven.” - Vincent Dalonneau, verantwoordelijke voor Noord-West Syrië bij Handicap International
Massamediacampagne
Elk bewustmakingsteam bestaat uit vier leden - twee mannen en twee vrouwen - voor een totaal van acht medewerkers. Ze spreken de mensen aan die de grens, aan de bushalte. De sessies worden zowel in groep als individueel gegeven, afhankelijk van de toestroom van terugkeerders.
Tot nu toe zijn er ook 1.500 brochures en folders uitgedeeld. De teams bereiken elke dag tussen de 30 en 50 mensen, ze werken van 10 uur 's ochtends tot 3 uur 's middags. Eind december 2024 werd met de sessies gestart. Handicap International wil ze nu uitbreiden naar 14 dorpen en steden, maar wil ook meer mensen bereiken via massamediacampagnes.
En dat is nodig, aangezien steeds meer Syriërs terugkeren naar hun land. Tussen 9 en 13 december staken elke dag meer dan 7600 mensen de grens met Syrië weer over. In totaal verlieten 6 miljoen Syriërs hun land. Nog eens 7,2 miljoen mensen raakte ontheemd binnen de landsgrenzen.
Ontmijningsoperaties
Verontreiniging door explosieven is een ernstige bedreiging in Syrië. Sinds 26 november 2024 hebben de verschillende organisaties die ontmijningsoperaties uitvoeren in Syrië samen 120 mijnenvelden en gevaarlijke gebieden in het noordwesten van Syrië geïdentificeerd. Ze hebben ook 516 ontmijningsoperaties uitgevoerd, waarbij 914 explosieven zijn verwijderd.
In 2024 heeft Handicap International samen met haar partnerorganisaties 20.800 bewustmakingssessies gehouden in Syrië, waarmee 145.000 mensen in het land werden bereikt.