Goto main content

Polen en Baltische Staten kondigen mogelijk vertrek uit Verdrag tegen landmijnen aan

Mijnen en andere wapens
België

Handicap International veroordeelt de aankondigingen en roept andere landen op zich tegen deze mogelijke beslissing uit te spreken.

Twee krukken en twee beenprothesen staan tegen een bed

© S. Wohlfahrt / HI

Op 18 maart kondigden de ministers van Defensie van Polen, Litouwen, Letland en Estland aan dat ze hun landen willen terugtrekken uit het Verdrag van Ottawa, dat het gebruik van antipersoonsmijnen verbiedt. Polen heeft zelfs al plannen om een miljoen antipersoonsmijnen te produceren. Met deze beslissing stellen de vier landen militaire strategieën boven de bescherming van burgers. Ze aanvaarden massale burgerslachtoffers en moedigen andere landen aan om hetzelfde te doen. Dit toont een schrijnende minachting voor menselijk lijden.

‘Antipersoonsmijnen zijn ontworpen om te ontploffen zodra er iemand op stapt. Ze maken geen enkel onderscheid tussen een soldaat of een kind', zegt Antoine Sépulchre, algemeen directeur van Handicap International België. '‘Een explosie veroorzaakt dan ook levenslange verwondingen, amputaties en leidt soms zelfs tot de dood.'

De huidige geopolitieke spanningen roepen begrijpelijke veiligheidsvragen op, zeker in Oost-Europa. Maar decennia van strijd tegen landmijnen bewijzen dat deze wapens geen duurzame veiligheid bieden. Ze doden zonder onderscheid, blijven jarenlang na een conflict slachtoffers maken en vernietigen de toekomst van hele gemeenschappen. 'Elk jaar vallen nog 5000 nieuwe slachtoffers', vertelt Antoine Sépulchre. 'In totaal werden al zo'n half miljoen mensen getroffen door antipersoonsmijnen, waarvan 90% burgers zijn. Dat is onaanvaardbaar en meteen de hoofdreden waarom deze wapens verboden zijn.’

'België moet zich duidelijk uitspreken tegen landmijnen'

Landen die landmijnen opnemen in hun defensiestrategie, beschermen noch hun bevolking, noch hun grondgebied. Integendeel, ze veroordelen burgers – zowel de eigen als die van andere landen – tot een toekomst vol gevaar, lijden en verwoesting.

Handicap International veroordeelt de aankondiging van Polen, Litouwen, Letland en Estland met klem en roept alle landen die het Verdrag tegen Landmijnen ondertekenden op om snel en vastberaden te reageren. We mogen niet toestaan dat de bescherming van burgers afbrokkelt. Polen, Litouwen, Letland en Estland kunnen nog steeds hun koers wijzigen en kiezen voor zelfverdediging zonder burgerslachtoffers. 'Ook België, dat in het verleden een voortrekker was in de strijd tegen landmijnen, moet zich duidelijk hiertegen uitspreken en opnieuw een voorbeeld zijn voor de internationale gemeenschap', aldus Antoine Sépulchre.

 

Wat is het Verdrag van Ottowa?

Het Verdrag van Ottowa is een internationale overeenkomst die de productie, het gebruik, de overdracht en de opslag van antipersoonsmijnen verbiedt. Het trad in 1997 in werking en is ondertussen door 164 staten ondertekend. Landen als de Verenigde Staten, Rusland en China hebben het Verdrag van Ottowa niet ondertekend.

Sinds het verdrag meer dan twee decennia geleden in werking trad, is de wereldwijde productie van antipersoonsmijnen vrijwel tot stilstand gekomen en is de inzet ervan drastisch verminderd. Meer dan 40 miljoen voorraden antipersoonsmijnen zijn vernietigd en er is hulp verleend aan overlevenden en de bevolking in de getroffen gebieden.

Toch vielen in 2023 nog 5757 slachtoffers door incidenten met antipersoonsmijnen, vooral in Myanmar, Syrië en Afghanistan. Het wapen wordt nog steeds door verschillende landen en gewapende groeperingen ingezet. België is het eerste land ter wereld dat via een nationale wet al in 1995 een verbod op antipersoonsmijnen implementeerde.

 

 

 

 

Gepubliceerd op: 25 maart 2025

Meer over dit onderwerp

Sandra Kim en Axelle Red zetten zich in voor bescherming van burgers in conflictgebieden Mijnen en andere wapens

Sandra Kim en Axelle Red zetten zich in voor bescherming van burgers in conflictgebieden

Naar aanleiding van het toenemende gebruik van explosieve wapens in conflictgebieden, lanceert Handicap International een krachtige oproep met haar petitie stopbombing.be. De oproep krijgt weerklank dankzij de steun van geëngageerde stemmen zoals Axelle Red en Sandra Kim. Hun boodschap is duidelijk: bescherm burgers en stop het gebruik van wapens die nog jarenlang slachtoffers maken na het einde van een conflict.

De gezichten van Handicap International

De gezichten van Handicap International

Interview met het giftenteam van Handicap International

Irak, een land bezaaid met bommen uit het verleden
© N. Mandalawi / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Irak, een land bezaaid met bommen uit het verleden

Roger Eid, het hoofd ontmijningsoperaties van Handicap International Irak, vertelt over de dreiging die ontplofbare oorlogsresten vormen voor de bevolking in een land dat bezaaid is met deze dodelijke overblijfselen van conflicten uit het verleden.