Goto main content

"Wij zijn overlevers"

Mijnen en andere wapens
Colombia

De linkerhand van Freddy, een Colombiaanse landbouwer uit het Cauca-district, is verminkt. Toen Freddy 24 was, kwam hij onzacht in aanraking met een landmijn. Hij moest stoppen met werken en stond er alleen voor. Na een donkere periode raakte Freddy er weer bovenop.

Toen hij 24 was, raakte Freddy gewond door een explosief in het departement Cauca in Colombia. | ©J.M. Vargas/HI

“Ik was 24 jaar en woonde met mijn vrouw en dochtertje in een bescheiden woning op het platteland, in de regio Vereda La Primavera. We maakten deel uit van de inheemse Nasa-gemeenschap. We kookten op een houtvuur en gebruikten het water uit de rivier. Ik werkte in koffie-, yucca- en maïsplantages met de andere leden van de gemeenschap.

Door het conflict dat ons land al jarenlang verscheurde, waren we constant op onze hoede voor nieuwe confrontaties. Ze hadden ook overal explosieven achtergelaten, maar wij wisten niet wat dat waren.

Op een dag vonden mijn oom en ik een lange buis: ik sloeg erop met een hamer. Het was een mijn … mijn hand raakte lelijk toegetakeld. Ik werd meteen naar het ziekenhuis gebracht. De verplegers zeiden dat ik mijn hand zou verliezen, al raakte ik uiteindelijk slechts twee vingers kwijt. Maar ik was er kapot van. Het leidde een heel zware periode in: ik ben beginnen drinken, mijn vrouw heeft me verlaten, ik verloor mijn vader … Ik was niet meer in staat om mijn land te bewerken.”

Freddy ging door een diep dal, maar klom er ook weer uit: “Met de hulp van Handicap International. Ze hebben psychologische hulp mogelijk gemaakt en dankzij hen kon ik naar de dokter en kreeg ik medicijnen. HI heeft er ook voor gezorgd dat ik me kon inzetten voor de rechten van de inheemse gemeenschappen die het slachtoffer werden van de burgeroorlog. Ik werd eerst boekhouder en vervolgens raadgever voor deze organisatie. En ten slotte kreeg ik ook financiële steun, waarmee ik een kleine kippenboerderij begonnen ben. Een andere droom van mij is het opnemen van een nieuw muziekalbum.

Zonder de steun van HI zou ik er nooit bovenop geraakt zijn, laat staan dat ik deze projecten gerealiseerd zou hebben. Onze rechten werden geschonden. We zijn slachtoffers en overlevers. Maar we kijken vooruit.”
 

Gepubliceerd op: 2 april 2020

Meer over dit onderwerp

Sandra Kim en Axelle Red zetten zich in voor bescherming van burgers in conflictgebieden Mijnen en andere wapens

Sandra Kim en Axelle Red zetten zich in voor bescherming van burgers in conflictgebieden

Naar aanleiding van het toenemende gebruik van explosieve wapens in conflictgebieden, lanceert Handicap International een krachtige oproep met haar petitie stopbombing.be. De oproep krijgt weerklank dankzij de steun van geëngageerde stemmen zoals Axelle Red en Sandra Kim. Hun boodschap is duidelijk: bescherm burgers en stop het gebruik van wapens die nog jarenlang slachtoffers maken na het einde van een conflict.

Polen en Baltische Staten kondigen mogelijk vertrek uit Verdrag tegen landmijnen aan
© S. Wohlfahrt / HI
Mijnen en andere wapens

Polen en Baltische Staten kondigen mogelijk vertrek uit Verdrag tegen landmijnen aan

Handicap International veroordeelt de aankondigingen en roept andere landen op zich tegen deze mogelijke beslissing uit te spreken.

Irak, een land bezaaid met bommen uit het verleden
© N. Mandalawi / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Irak, een land bezaaid met bommen uit het verleden

Roger Eid, het hoofd ontmijningsoperaties van Handicap International Irak, vertelt over de dreiging die ontplofbare oorlogsresten vormen voor de bevolking in een land dat bezaaid is met deze dodelijke overblijfselen van conflicten uit het verleden.