Goto main content

Ontmijningsacties gestart in Colombia

Mijnen en andere wapens
Colombia

Handicap International is deze zomer begonnen met ontmijningsacties in Colombia, in het departement Cauca. Het Zuid-Amerikaanse land is het tweede land ter wereld met de meeste slachtoffers van landmijnen, na Afghanistan.

Ontmijner van Handicap Interantional

Handicap International is deze zomer begonnen met ontmijningsacties in Colombia, in het departement Cauca. Het Zuid-Amerikaanse land is het tweede land ter wereld met de meeste slachtoffers van landmijnen, na Afghanistan.

Gewapend conflict tijdens de laatste vijftig jaar maakte van Colombia een verscheurd land. 31 van de 32 departementen zijn vervuild door mijnen en explosieve oorlogsresten. Sinds 1990 werden al ruim 11.400 slachtoffers opgetekend, onder wie heel wat mensen die het niet overleefden.

HI zal in de komende vijf jaar verschillende dorpen en gemeenten ontmijnen in de departementen Cauca (Caloto, Corinto en Cajibío), Meta (Vistahermosa) en Caquetá (San Vicente del Caguán). Pauline Boyer, coördinatrice van de ontmijningsoperaties voor HI in Colombia, legt uit voor welke uitdagingen onze teams komen te staan, in het Ventagebied en de gemeente Cajibío:

“Deze zone, met een oppervlakte van 615 m², bevindt zich op zo'n twintig meter van de Panamerikaanse autosnelweg en dat bemoeilijkt het werk van de ontmijners nogal. Door het lawaai van de snelweg horen ze het signaal van hun metaaldetectoren amper of zelfs niet. En de grote hoeveelheid metaalschroot die men ontdekt op het terrein maakt dat deze detectoren hun werk niet degelijk kunnen uitvoeren. De ontmijners maaien beetje per beetje het gras af en graven met hun handen in de grond. Het is een heel zware taak, die veel concentratie en geduld vereist om de risico’s zoveel mogelijk te beperken”.

Inheemse bevolking ingeschakeld

In de ontmijningsteams van Handicap International zijn er veel mensen die tot de inheemse Colombiaanse gemeenschappen behoren. Pauline Boyer licht toe: “Ze versterken de economische ontwikkeling van hun gemeenschap door hun gronden te ontmijnen en opnieuw bewerkbaar te maken. Ze creëren tegelijk veiligheid en gemoedsrust, die er lang niet meer is geweest.”

Handicap International organiseert ook bewustmakingssessies voor de gemeenschappen over de risico's van mijnen en explosieve oorlogsresten. Verder blijft onze organisatie slachtoffersteun bieden, via revalidatiehulp en juridische steun om hun rechten te laten gelden.

Meer over dit onderwerp

Sandra Kim en Axelle Red zetten zich in voor bescherming van burgers in conflictgebieden Mijnen en andere wapens

Sandra Kim en Axelle Red zetten zich in voor bescherming van burgers in conflictgebieden

Naar aanleiding van het toenemende gebruik van explosieve wapens in conflictgebieden, lanceert Handicap International een krachtige oproep met haar petitie stopbombing.be. De oproep krijgt weerklank dankzij de steun van geëngageerde stemmen zoals Axelle Red en Sandra Kim. Hun boodschap is duidelijk: bescherm burgers en stop het gebruik van wapens die nog jarenlang slachtoffers maken na het einde van een conflict.

Polen en Baltische Staten kondigen mogelijk vertrek uit Verdrag tegen landmijnen aan
© S. Wohlfahrt / HI
Mijnen en andere wapens

Polen en Baltische Staten kondigen mogelijk vertrek uit Verdrag tegen landmijnen aan

Handicap International veroordeelt de aankondigingen en roept andere landen op zich tegen deze mogelijke beslissing uit te spreken.

Irak, een land bezaaid met bommen uit het verleden
© N. Mandalawi / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Irak, een land bezaaid met bommen uit het verleden

Roger Eid, het hoofd ontmijningsoperaties van Handicap International Irak, vertelt over de dreiging die ontplofbare oorlogsresten vormen voor de bevolking in een land dat bezaaid is met deze dodelijke overblijfselen van conflicten uit het verleden.