Goto main content

Vredesakkoord in Colombia, maar nog veel ontmijningswerk voor de boeg

Mijnen en andere wapens
Colombia

Op 26 september werd in Colombia een historisch vredesakkoord ondertekend tussen de Colombiaanse regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC). Nu het 50 jaar durende gewapende conflict is beëindigd, moeten veel gebieden ontmijnd worden om het land weer veiliger te maken.

Een oudere man met geamputeerd been staart vanuit zijn living voor zich uit naar buiten. Zijn prothese staat tegen de muur.

Op 26 september werd in Colombia een historisch vredesakkoord ondertekend tussen de Colombiaanse regering en de Revolutionaire Strijdkrachten van Colombia (FARC). Nu het 50 jaar durende gewapende conflict is beëindigd, moeten veel gebieden ontmijnd worden om het land weer veiliger te maken.

Nog in 2013 stelde het Landmine Monitor Report dat Colombia, na Afghanistan, het land was met het grootste aantal mijnenslachtoffers ter wereld. 50 jaar burgeroorlog heeft ertoe geleid dat 31 van de 32 departementen vervuild zijn met mijnen. Alleen al tussen 1990 en 2013 werden er meer dan 10.000 mijnenslachtoffers opgetekend. Bijna de helft van hen waren burgers en ruim één vierde waren kinderen.

Handicap International draagt actief bij tot de verwezenlijking van een mijnenvrij Colombia. Onze teams zijn dit jaar begonnen met de ontmijning van vier inheemse gebieden in een zone die zwaar getroffen werd door het gewapend geweld en waar de bevolking bijzonder kwetsbaar is.

Sinds 2005 al ondersteunt Handicap International slachtoffers van mijnen en achtergebleven oorlogsresten. Onze organisatie helpt hen om toegang te krijgen tot de juiste zorgstructuren, revalidatie, psychosociale hulp en socio-economische steun (een job vinden en integreren in de samenleving).

 

 

Meer over dit onderwerp

Sandra Kim en Axelle Red zetten zich in voor bescherming van burgers in conflictgebieden Mijnen en andere wapens

Sandra Kim en Axelle Red zetten zich in voor bescherming van burgers in conflictgebieden

Naar aanleiding van het toenemende gebruik van explosieve wapens in conflictgebieden, lanceert Handicap International een krachtige oproep met haar petitie stopbombing.be. De oproep krijgt weerklank dankzij de steun van geëngageerde stemmen zoals Axelle Red en Sandra Kim. Hun boodschap is duidelijk: bescherm burgers en stop het gebruik van wapens die nog jarenlang slachtoffers maken na het einde van een conflict.

Polen en Baltische Staten kondigen mogelijk vertrek uit Verdrag tegen landmijnen aan
© S. Wohlfahrt / HI
Mijnen en andere wapens

Polen en Baltische Staten kondigen mogelijk vertrek uit Verdrag tegen landmijnen aan

Handicap International veroordeelt de aankondigingen en roept andere landen op zich tegen deze mogelijke beslissing uit te spreken.

Irak, een land bezaaid met bommen uit het verleden
© N. Mandalawi / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Irak, een land bezaaid met bommen uit het verleden

Roger Eid, het hoofd ontmijningsoperaties van Handicap International Irak, vertelt over de dreiging die ontplofbare oorlogsresten vormen voor de bevolking in een land dat bezaaid is met deze dodelijke overblijfselen van conflicten uit het verleden.