Goto main content

Zuid-Soedan: « Elke dag stromen de vluchtelingenfamilies toe »

Noodhulp

Céline Lefebvre, verantwoordelijke van Handicap International in Zuid-Soedan, stelt vast dat de gevechten nieuwe vluchtelingenstromen veroorzaken. De organisatie stuurde een team naar een van de kampen in de hoofdstad om de meest kwetsbare mensen te beschermen.

Céline Lefebvre, verantwoordelijke van Handicap International in Zuid-Soedan, stelt vast dat de gevechten nieuwe vluchtelingenstromen veroorzaken. De organisatie stuurde een team naar een van de kampen in de hoofdstad om de meest kwetsbare mensen te beschermen.

“Gisteren nog, in een van de kampen in hoofdstad Djoeba, zag ik de families toestromen, met al hun bezittingen in een kruiwagen. Ik zag ook mensen met een handicap die tot hier zijn geraakt om aan de gevechten te ontkomen. De levensomstandigheden zijn wreed: het is hier meer dan 40° en de hygiëne laat te wensen over”, aldus Céline Lefebvre. De gevechten richten een ware ravage aan. In Bor en vooral in Malakal, in het noorden van het land, blijft de situatie van mensen die hun woonplaats zijn ontvlucht onrustwekkend. Meer dan 410.000 mensen zijn ontheemd, 100.000 van hen in de staat Jonglei. 75.000 mensen zijn naar de buurlanden gevlucht."

“In een kamp in Djoeba waar meer dan 12.000 ontheemden verblijven, hebben we een hulppost opgericht voor mensen met een handicap en andere kwetsbare slachtoffers. We identificeren er zwangere vrouwen, ouderen, mensen met een handicap … Het is belangrijk om die mensen, die bijzonder kwetsbaar zijn en die het moeilijk hebben om zich te verplaatsen en de nodige hulp te zoeken, aangepaste hulp te bieden. We vangen hen op, evalueren hun noden en verwijzen hen door naar hulp of staan zelf in voor hun verzorging. De komende dagen zullen we samen met een verpleegster 250 kits uitdelen zodat slachtoffers die het ziekenhuis hebben verlaten hun wonden kunnen verzorgen. De kits bevatten verbanden, ontsmettingsmiddel, schaartjes …)” 

Veiligheid niet gegarandeerd

Een team aangestuurd door een kinesitherapeut zal revalidatiesessies organiseren voor gewonden, om hun herstel te bevorderen. Handicap International moet ook 500 beschermingskits uitdelen aan vrouwen (een radio om op de hoogte te zijn van de situatie, een lamp voor ’s nachts en een fluitje om hulp in te roepen). Simpele, maar essentiële hulpmiddelen voor mensen die in een onzekerheid en onveiligheid leven.

De bevoorrading verloopt moeilijk, maar Handicap International brengt op dit moment ook loophulpmiddelen naar het kamp in Djoeba. Krukken, witte stokken en looprekken. Binnenkort zullen ook rolstoelen worden uitgedeeld. “Verder richten we ons op andere hulporganisaties zodat ze in deze crisis rekening zouden houden met mensen met een handicap”, legt Céline uit.

In Zuid-Soedan werkt Handicap International met een team van 5 expats en met de lokale teams. De inspanningen worden de komende weken nog opgedreven. Handicap International wil meer bepaald aan het werk in andere regio’s, zoals Bor en Awerial, waar meer dan 80.000 ontheemden zijn.

Handicap International werkt sinds 2006 in wat het huidige Zuid-Soedan is. Onze teams boden noodhulp aan ontheemden of vluchtelingen die na de conflicten terugkeerden naar de regio vanwaar ze afkomstig waren. Die noodhulpacties zijn intussen geëvolueerd naar ontwikkelingsprojecten voor langere termijn.

 

Meer over dit onderwerp

'De geur van lichamen onder het puin hing overal'
© HI / 2025
Noodhulp

'De geur van lichamen onder het puin hing overal'

Drie weken na de zware aardbeving in Myanmar blijft het dodental stijgen. Handicap International biedt hulp aan de getroffen bevolking. 

Zware aardbeving in Myanmar: Handicap International evalueert de situatie
© Sai Aung MAIN / AFP
Noodhulp

Zware aardbeving in Myanmar: Handicap International evalueert de situatie

Op 28 maart werd Myanmar getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter, zo meldt het Amerikaanse Geologisch Instituut. Handicap International, actief in het land, onderzoekt de omvang van de schade en bereidt zich voor op een mogelijke noodhulpactie.

Irak, een land bezaaid met bommen uit het verleden
© N. Mandalawi / HI
Mijnen en andere wapens Noodhulp

Irak, een land bezaaid met bommen uit het verleden

Roger Eid, het hoofd ontmijningsoperaties van Handicap International Irak, vertelt over de dreiging die ontplofbare oorlogsresten vormen voor de bevolking in een land dat bezaaid is met deze dodelijke overblijfselen van conflicten uit het verleden.