Wapens zwijgen in Gaza, maar humanitaire noden blijven enorm
Handicap International focust op bewustmaking over de gevaren van niet-ontplofte explosieven, voorziening van mobiliteitshulpmiddelen en de verdeling van dignity kits.
Afgelopen dagen zijn 11 vrachtwagens van Handicap International Gaza binnengereden, met daarin waardigheidskits en hygiënekits (maandverband, kleding en persoonlijke verzorgingsproducten voor vrouwen en kinderen).
Na meer dan 15 maanden is er dan eindelijk het staakt-het-vuren waar de bevolking in Gaza zo naar snakte. Maar zelfs nu de wapens zwijgen, blijven de noden torenhoog: 90% van de bevolking raakte ontheemd en heeft voedsel, water en onderdak nodig. Duizenden moeten verder met een fysieke handicap als gevolg van de bombardementen en het ontbreken van medische zorg. En een onbekend aantal niet-ontplofte explosieven ligt verstopt tussen het puin, wachtend op nieuwe slachtoffers.
Volgens het akkoord tussen Hamas en Israël zouden vrachtwagens met hulpgoederen eindelijk terug Gaza worden binnengelaten. De voorziening van bijvoorbeeld brandstof en gas is dan ook essentieel om niet alleen humanitaire operaties mogelijk te maken, maar ook bijvoorbeeld bakkerijen hun werk te laten doen. Handicap International roept op om humanitaire hulporganisaties onbeperkt toe te laten hun diensten te verlenen. Het staakt-het-vuren is de enige manier om de samenleving in Gaza weer te kunnen opbouwen.
De prioriteiten van Handicap International
Nu het staakt-het-vuren van kracht is, trekken heel wat gezinnen weer terug naar hun woning, of wat er van overblijft. Het informeren van deze mensen over het gevaar van niet-ontplofte explosieven die verborgen liggen tussen het puin is dan ook één van de prioriteiten van Handicap International. Door mensen bewust te maken over het gevaar, ze te leren hoe ze niet-ontplofte explosieven kunnen herkennen en wat ze moeten doen als ze er één tegenkomen, tracht de organisatie bijkomende ongevallen te vermijden.
Daarnaast worden ook voorbereidingen getroffen om van start te gaan met de voorziening van mobiliteitshulpmiddelen zoals prothesen, orthesen (braces) en krukken. Handicap International wil deze zo snel mogelijk ter plaatse te krijgen. Deze hulpmiddelen moet immers mensen met een handicap, gewonden en ouderen de mogelijkheid geven om terug mobiel te zijn, waardoor ze opnieuw toegang krijgen tot basisvoorzieningen en eventueel kunnen terugkeren naar huis.
Ten slotte verdeelt Handicap International zogenaamde dignity kits voor mensen die zich moeten verplaatsen. Deze noodhulppakketten bevatten onder meer zeep, maandverband en wasproduct zodat hun hygiëne ook tijdens verplaatsingen gewaarborgd blijft.
Mentale en fysieke wonden
De noden in Gaza zijn enorm en het zal jaren duren om alles weer op te bouwen. 70% van de gebouwen in Gaza is beschadigd of volledig verwoest. Het gebied ligt bedekt onder (niet-ontplofte) explosieven. De mentale trauma's onder de bevolking zijn immens en ook de fysieke wonden zijn niet te overzien. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie heeft 25% van de gewonden verwondingen opgelopen die hun leven blijvend veranderen.
“De mensen zijn uitgeput na 15 maanden conflict. Ze zijn meerdere keren gedwongen ontheemd geraakt door voortdurende bombardementen en beschietingen. We hopen dat het staakt-het-vuren zal voortduren en dat humanitaire hulp eindelijk zal worden toegelaten zonder beperkingen en belemmeringen."
Camilla Dogliotti, Programmadirecteur Palestina bij Handicap International
Geweld op Westelijke Jordaanoever
Terwijl het staakt-het-vuren in Gaza voorlopig voortduurt, blijft het geweld op de Westelijke Jordaanoever doorrazen. Confrontaties tussen gewapende bewegingen en het Israëlische leger, maar ook geweld door Israëlische kolonisten, werden al maanden overschaduwd door het nieuws uit Gaza. Handicap International vraagt dan ook actie om ook daar het geweld te stoppen en onnodig lijden van burgers te beëindigen.