'Zonder gesprek weet niemand dat ze hulp nodig hebben'
In Oekraïne voeren de teams van Handicap International behoeftenevaluaties uit bij de ontheemde bevolking. Een eerste stap naar hulp op maat voor slachtoffers van de oorlog.

© H. Kostenko / HI
Yurivka is een klein Oekraïens dorpje in het oosten van Oekraïne, volledig omringd door tarwevelden. Vanaf februari 2022, toen Rusland Oekraïne binnenviel, arriveerden hier honderden gezinnen die de gevechten in de regio's Kharkiv en Donetsk ontvluchtten. De lokale bevolking kwam snel in actie om de nieuwkomers, die alles waren kwijtgeraakt, een helpende hand te bieden. In slechts een paar dagen tijd werd de kinderbibliotheek van het dorp omgetoverd tot een schuilplaats voor ontheemden.
Tweeënhalf jaar later woeden de gevechten in het oosten en zuiden nog steeds. Heel wat ontheemden hebben ondertussen besloten om in Yurivka te blijven en om daar een nieuw leven op te bouwen. Het noodopvangcentrum werd omgevormd tot een gemeenschapsruimte waar de lokale bevolking en de ontheemde personen elkaar kunnen blijven ontmoeten. De kinderbibliotheek heeft er opnieuw zijn plaats en enkele buurtbewoners hebben zelfs een winkeltje opgericht waar tweedehands kleding aan lage prijzen wordt verkocht aan iedereen die het nodig heeft.
Inna, kwam twee jaar geleden toe in Yurivka en bezoekt regelmatig de kinderbibliotheek. Toen ze nog in Bachmoet woonde, was Inna leerkracht voor kinderen met een handicap, waarmee ze regelmatig bezoekjes bracht aan de plaatselijke bibliotheek. Haar 'nieuwe' bibliotheek in Yurivka is voor Inna dan ook de ideale plek om te ontspannen en de oorlog even te vergeten. Want die oorlog heeft haar letterlijk van zeer dicht getroffen, toen er een bom insloeg op de wijk waar ze woonde: 'Ik herinner me dat we van het huis van mijn vader naar huis liepen De bom viel 150 meter van ons vandaan. De explosie nam alles op zijn weg mee. Gelukkig konden we achter een hek schuilen.'
Evaluatie van noden
Afgelopen juni werd ze in het gemeenschapscentrum van haar nieuwe woonplaats benaderd door de beschermingsteams van Handicap International. Deze teams evalueren de persoonlijke noden van oorlogsslachtoffers zoals Inna. Daarna worden ze doorverwezen naar de revalidatiespecialisten of psychologen van Handicap International, of naar een andere humanitaire hulporganisatie. Olesia is sociaal werker bij Handicap International en gespecialiseerd in slachtofferhulp en vat het belang van deze gesprekken perfect samen: “Als we de mensen niet identificeren en hun behoeften niet nauwkeurig inschatten, zal niemand weten dat ze hulp nodig hebben”. Logisch, maar essentieel in het bieden van hulp op maat.